Sport Svijet Vijesti Zemlja

Mesud Pezer i Mehmed Skender otputovali u Pariz sa olimpijskim timom

Olimpijske igre u Parizu 2024. predstavljaju vrhunac sportskih događaja godine okupljajući najbolje sportiste iz cijelog svijeta. Igre će se održavati od 26. jula do 11. augusta, a Pariz će po treći put u historiji biti domaćin Olimpijskih igara, nakon 1900. i 1924. godine. Ove igre obećavaju spektakl sporta, prijateljstva i mira, sa više od 10.500 sportista koji će se takmičiti u 32 sporta.

Mesud Pezer, državni rekorder Bosne i Hercegovine u bacanju kugle, otputovao je sa olimpijskim timom Bosne i Hercegovine u Pariz, spreman da se takmiči protiv najboljih svjetskih bacača kugle. Pezer će nastupiti u kvalifikacijama 2. augusta u 20:10 sati, a ako se plasira u finale, nastupiti će i 3. augusta u 19:35 sati.

Pezerova olimpijska karijera

Ovo će biti treći nastup Pezera na Olimpijskim igrama. Na prethodnim igrama u Tokiju 2020. godine, Pezer je ušao u finale i zauzeo 11. mjesto. Cilj mu je da ovaj put nadmaši taj rezultat i postigne još veći uspjeh. Njegov lični rekord iznosi 21.48 metara, što je ujedno i državni rekord Bosne i Hercegovine.

Pezer je izjavio: “Cilj mi je da budem bolji nego na prethodnim Igrama. Prošli put sam ušao u finale i zauzeo 11. mjesto i sada želim pomjeriti granicu i predstavim svoju BiH na najbolji način.”

Konkurencija

Pezer će se suočiti sa jakom konkurencijom. Ryan Crouser iz SAD-a, aktuelni svjetski rekorder i dvostruki olimpijski šampion, Tomas Walsh iz Novog Zelanda, osvajač bronzane medalje u Tokiju, te Michal Haratyk iz Poljske i Darrell Hill iz SAD-a, neki su od glavnih konkurenata. Filip Mihaljević iz Hrvatske je značajan konkurent iz regiona, a osim njega tu je i Armin Sinančević iz Srbije.

Ostali predstavnici Bosne i Hercegovine

Pored Pezera, Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama predstavljati i drugi talentovani sportisti u raznim disciplinama, koji će se truditi da ostvare što bolje rezultate i predstave svoju zemlju na najbolji mogući način. To su Larisa Cerić, Lana Pudar, Aleksandra Samardžić i Jovan Lekić

Olimpijske igre u Parizu su prilika za Mesuda Pezera i ostale sportiste iz Bosne i Hercegovine da pokažu svoj talent i trud na globalnoj sceni, nastojeći da postignu svoje najbolje rezultate i ostvare uspjehe za svoju zemlju.