Vijesti

BH atletičari idu braniti boje BiH na Svjetsko prvenstvo

Atletski savez BiH danas je pred polazak za Dohu, gdje će se održati Svjetsko prvenstvo, predstavio tim koji će pokušati na dostojanstven način predstaviti BiH. Uz srednjoprugaša Amela Tuku, u Kataru će nastupiti i bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer. Svi su ispunili normu, što je sjajan rezultat s obzirom da su norme za Svjetsko prvenstvo bile izuzeto visoke.

Suad Kaknjo, potpredsjednik AS BiH naglasio je da mu je posebno zadovoljstvo što že u bh. timu biti tri atletičara.

“Imamo posebnu čast da imamo tri atletičara sa ispunjenom normom i to kada su pooštrene norme i u uslovima u kojima radi naš sport, posebno atletika. U godini kojoj ne postoji državni budžet, a samim tim ni budžet za sport, zahvalio bih se sponzorima, koji su nam omogućili da organizujemo ovo putovanje i da naši atletičari imaju priliku dostojanstveno predstavljaju našu zemlju“, kazao je Kaknjo.

Dodao je da će Tuka i Mešić otputovati danas iz Sarajeva, a Pezer, koji se priprema sa reprezentacijom Švedske, 26. septembra iz Italije.

“Osjećam se dobro, spreman sam i fizički i psihički. Svi smo imali neke padove, a mene su moji ‘padovi’ samo ojačali i vratio sam se na vrhunski nivo gdje i pripadam. Tako da u Dohu putujem sa puno više samopouzdanja i sigurnosti i svega onoga što mi je potrebno. Trenirao sam poslije visinskih priprema, švicarskih planina na 1.800 metara. Imao sam i tri odlične provjere na Dijamantskoj ligi, zatim pobjeda u Zagrebu i taktička trka u Minsku, koja mi je dala još više motiva i samopuzdanja, jer se mogu snalaziti i u brzim i u taktičkim trkama“, naglasio je najbolji bh. atletičar i velika nada u Dohi.

Tuka je istakao da će uraditi sve što je u njegovim mogućnosti da ispolji svoje najveće adute, upornost i trud da bi bio na najvišem niovu kada bude bilo potrebno.

“Znam da sam spreman i očekivanja su velika. Idem kao najbrži Evropljanin i sedmi u svijetu, svjestan sam da sam na meti drugih. Puno više poznajem svoje protivnike, jer smo imali dosta trka zajedno proteklih sezona. Niko se ne smije podcijeniti, svaku trku moram shvatiti ozbiljno. Svi koji su došli sa normom, svi su spremni i vrhunskih, jer na Svjetsko prvenstvo mogu doći samo nabjolji iz svojih država. Moram biti oprezan i ići iz trke u trku“, rekao je Tuka i dodao da ima svoj san koji želi ispuniti u Dohi, ali nije želio precizirati da li je to plasman u finale na 800 metara ili neka od medalja.

Mešić u Dohu putuje sa nešto manjim ambicijama, ali se nada da bi svojim najboljim ovosezonskim hicem od 20,80 metara mogao izboriti plasman u finale.

“U bacanju kugle se enormno podigao kvalitet i daleko se baca. Prije si mogao biti među pet, a danas među 20. Pezer je u super formi i u top 20 je, a ja sam u top 30. Morao bih baciti lični rekord da bi ušao u finale. Ovo su mi prva velika takmičenja nakon povrede Ahilove tetive, pa ćemo vidjeti“, rekao je Mešić.

Đurđica Šišul, potpredsjednica AS BiH je rekla da su ove sezone bh. atletićari svojim rezultatima obradovali sve u BiH, ali i šokirali atletski svijet s obzirom da dolaze iz male zemlje.

“Imali su padova, a padovi su sastavi dio sporta, ali su vrhunski zato što su se znali uzdići i krenuti sa sjajnim rezultatima. Očekujemo da uđu u finale i obraduje prvo sebe, pa i sve nas“, kratko je istakla Šišul.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka na Svjetsko prvenstvo u Dohi, koje se održati od 27. septembra do 6. oktobra odlazi s vremenom 1:43,62 minut, što je najbolji evropski i sedmi svjetski rezultat ove sezone na 800 metara.

Sjajni bh. bacač kugle Mesud Pezer u Dohu također putuje sa velikim očekivanjima, jer iza sebe ima odličnu sezonu. Najbolji rezultat ostvario je u augustu, kada je u švedskoj Vaxjou oborio državni rekord BiH hicem 21,48 metara. Prethodni bh. rekord koji je također bio u vlasništvu Pezera iznosio je 21,40 metara. Mešić je pak normu za nastup na Svjetskom prvenstvu ispunio hicem 20,80 metara.