Sport Svijet Vijesti

Mesud Pezer završio nastup u kvalifikacijama

Najbolji bosanskohercegovački bacač kugle, Mesud Pezer, nije uspio izboriti plasman u finale na 19. svjetskom prvenstvu u atletici za seniore i seniorke, koje je danas počelo u glavnom mađarskom gradu Budimpešti. Na ovom prvenstvu će nastupiti ukupno 2.187 atletičara i atletičarki iz 202 zemlje, a takmičenja će trajati do 27. augusta. Pezer se takmičio u današnjim kvalifikacijama koje su zbog nevremena kasnile sat vremena.

Norma za direktan plasman u finale kugle bila je postavljena na 21,40 metara, a Pezer je uspio baciti 19,86 metara. Zauzeo je 12. mjesto u svojoj grupi A, te ukupno 22. mjesto u konkurenciji od 35 takmičara.

U istoj grupi A, direktan plasman u finale su izborili Brazilac Darlan Romani s rezultatom 22,37 metara, Italijan Zane Weir s rezultatom 21,82 metara, Novozelanđanin Jacko Gill s rezultatom 21,49 metara, te Amerikanac Ryan Couser s rezultatom 21,48 metara. Hrvat Filip Mihaljević s rezultatom 21,10 metara i Jamajčanin Rajindra Campbell s rezultatom 20,83 metra su se također plasirali u finale na osnovu svojih plasmana.

Kvalifikacijsku normu za polufinale ispunilo je ukupno sedam bacača, dok je pet bacača plasman u polufinale osiguralo na osnovu plasmana u kvalifikacijama.