Sport Svijet Vijesti Zemlja

Mesud Pezer jedini predstavnik BiH u Glasgowu

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici održaće se od 1. do 3. marta u škotskom Glasgowu okupljajući više od 650 atletičarki i atletičara iz 130 zemalja koji će se takmičiti u 26 disciplina. Među učesnicima je i bh. rekorder u bacanju kugle Mesud Pezer koji će biti jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovoj prestižnoj svjetskoj smotri.

Pezer, koji će uskoro napuniti 30 godina, nedavno je u Beogradu postavio novi dvoranski lični i bh. rekord u bacanju kugle sa rezultatom od 21.42 metra. Njegov rekord na otvorenom iznosi 21.48 metara, postignut 2019. godine. U finalu bacanja kugle na Svjetskom prvenstvu, koje je zakazano za prvi dan takmičenja, Pezer će se suočiti sa 16 najboljih bacača kugle među kojima su i svjetski poznata imena poput Amerikanca Ryana Crousera koji važi za favorita, Leonarda Fabrija iz Italije, Toma Walsha iz Novog Zelanda i Rajindre Campbella iz Jamajke.

Crouser, dvostruki svjetski i olimpijski šampion, dolazi u Glasgow sa velikim samopouzdanjem nakon što je osvojio američku dvoransku titulu sa rezultatom od 22.80 metara, samo dva centimetra manje od svetskog dvoranskog rekorda koji je postavio 2021. godine. Ostali takmičari, poput Fabrija, Walsha i Campbella, takođe su pokazali impresivne rezultate ove sezone, što nagoveštava izuzetno uzbudljivo takmičenje.

Što se tiče Pezera, on je izjavio da je u najboljoj formi u dosadašnjoj karijeri i obećao je da će dati sve od sebe. Iako norma za nastup na prvenstvu bila čak 21.70 metara, Pezer je priliku za nastup dobio na osnovu poretka na svjetskoj ljestvici, gdje trenutno njegov rezultat iz Beograda od 21,42 metra zauzima osmo mjesto u svijetu. Uzimajući u obzir njegovu trenutnu formu i prethodna dostignuća, Pezer ima realne šanse da ostvari zapažen rezultat na ovom prvenstvu.